Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine A-recept: gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Gisteren vertelde ik waarom vitamine A belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de A-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Je oogjes zullen nogal schitteren na het eten van dit gerechtje!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 zoete aardappelen (Boordevol vitamine A!)
  • 2 zalmfilets (Boordevol vitamine A!)
  • 1/2de mango (Boordevol vitamine A!)
  • 1 rode paprika (Boordevol vitamine A!)
  • 1 avocado (Boordevol vitamine A!)
  • Citroen
  • 1 el mosterd
  • 1 el lopende honing
  • 4 el (magere) yoghurt of plattekaas (Boordevol vitamine A!)
  • 1 el mild currypoeder
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Boen de zoete aardappelen goed schoon onder de kraan en snijd oneffenheden in de schil weg. Pak de zoete aardappelen in aluminiumfolie in en prik er met een vork wat gaatjes in, door de aluminiumfolie heen. Zet ze in de heteluchtoven op 200 °C gedurende 50 minuten.

2. Was en schil de paprika, snijd hem in twee en verwijder de zaadlijsten. Wrijf hem in met wat olijfolie, leg hem in een ovenschaal en zet hem bij in de oven gedurende 20-25 minuten. Hij mag zwartgeblakerde stukjes hebben.

3. Haal de paprika wanneer hij gaar is uit de oven en uit de ovenschaal en leg nu de twee zalmfilets in dezelfde ovenschaal. Kruid ze met peper en zout, en leg op elk stukje zalm twee dunne schijfjes citroen. Besprenkel de zalm met olijfolie en zet hem in de oven wanneer de zoete aardappel nog zo’n 15 minuutjes te gaan heeft. Zo is alles op hetzelfde moment klaar.

4. Meng de mosterd, honing, yoghurt of plattekaas en het currypoeder tot een sausje.

5. Maak de mangosalsa. Schil daarvoor de helft van een mango en snijd die in kleine blokjes. Pel de avocado en snijd ook die, en de ondertussen afgekoelde paprika, in blokjes. Meng alles onder elkaar, kruid met peper en zout en besprenkel met citroensap.

6. Haal de zoete aardappel en de zalm uit de oven. Leg ze op een bord, snijd de zoete aardappel middendoor en lepel er wat van de mangosalsa in. Werk af met het yoghurtsausje.

Reacties

  1. Totààl geen fan van (warm) fruit bij een hartig gerecht maar dit wil ik zeker een keertje uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen! Je kan de mango natuurlijk ook weglaten en in de plaats tomaatjes of zo gebruiken, maar ik vond het op deze manier echt super. :-)

      Verwijderen
  2. hoppa, op mijn weekmenu voor volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Keileuk! Laat me weten wat je ervan vond. :-)

      Verwijderen
    2. Net alles opgegeten :-) ook mijn dochtertje van 2,5j vond het erg lekker. In de salsa gebruikte ik limoen ipv citroen, omdat die dringend op moest. Ook erg lekker. De zoete aardappel kan je ook in de microgolf poffen: 12 min op 1000 watt, nadat je ze hebt ingeprikt. Dat komt hier nog aan tafel!


      Verwijderen
  3. Amai, wat was dit seg?! Dit receptje gekozen omdat ik al heel lang eens zoete aardappel wilde proeven en dit er wel lekker uitzag. Alleen was het niet gewoon lekker, maar duimen-en-vingers-aflikkend ongelooflijk enorm lekker! :-)
    Johan vond het ook heel lekker, zij het zoet genoeg voor zijn smaak door de combi van honing in het sausje en mango en paprika in de salsa, maar ziet dat helemaal in orde komen met nog net iets meer avocado in verhouding. Mij allemaal gelijk, zolang het maar zéker nog op tafel komt, is het allemaal goed ;-) Hoed af voor jouw kookkunsten in alle geval; je hebt mij al vaker lekkere dingen doen eten, maar dit hoort zeker bij de toppers!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.