Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine A-recept: gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Gisteren vertelde ik waarom vitamine A belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de A-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Je oogjes zullen nogal schitteren na het eten van dit gerechtje!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 zoete aardappelen (Boordevol vitamine A!)
  • 2 zalmfilets (Boordevol vitamine A!)
  • 1/2de mango (Boordevol vitamine A!)
  • 1 rode paprika (Boordevol vitamine A!)
  • 1 avocado (Boordevol vitamine A!)
  • Citroen
  • 1 el mosterd
  • 1 el lopende honing
  • 4 el (magere) yoghurt of plattekaas (Boordevol vitamine A!)
  • 1 el mild currypoeder
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Boen de zoete aardappelen goed schoon onder de kraan en snijd oneffenheden in de schil weg. Pak de zoete aardappelen in aluminiumfolie in en prik er met een vork wat gaatjes in, door de aluminiumfolie heen. Zet ze in de heteluchtoven op 200 °C gedurende 50 minuten.

2. Was en schil de paprika, snijd hem in twee en verwijder de zaadlijsten. Wrijf hem in met wat olijfolie, leg hem in een ovenschaal en zet hem bij in de oven gedurende 20-25 minuten. Hij mag zwartgeblakerde stukjes hebben.

3. Haal de paprika wanneer hij gaar is uit de oven en uit de ovenschaal en leg nu de twee zalmfilets in dezelfde ovenschaal. Kruid ze met peper en zout, en leg op elk stukje zalm twee dunne schijfjes citroen. Besprenkel de zalm met olijfolie en zet hem in de oven wanneer de zoete aardappel nog zo’n 15 minuutjes te gaan heeft. Zo is alles op hetzelfde moment klaar.

4. Meng de mosterd, honing, yoghurt of plattekaas en het currypoeder tot een sausje.

5. Maak de mangosalsa. Schil daarvoor de helft van een mango en snijd die in kleine blokjes. Pel de avocado en snijd ook die, en de ondertussen afgekoelde paprika, in blokjes. Meng alles onder elkaar, kruid met peper en zout en besprenkel met citroensap.

6. Haal de zoete aardappel en de zalm uit de oven. Leg ze op een bord, snijd de zoete aardappel middendoor en lepel er wat van de mangosalsa in. Werk af met het yoghurtsausje.

Reacties

  1. Totààl geen fan van (warm) fruit bij een hartig gerecht maar dit wil ik zeker een keertje uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen! Je kan de mango natuurlijk ook weglaten en in de plaats tomaatjes of zo gebruiken, maar ik vond het op deze manier echt super. :-)

      Verwijderen
  2. hoppa, op mijn weekmenu voor volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Keileuk! Laat me weten wat je ervan vond. :-)

      Verwijderen
    2. Net alles opgegeten :-) ook mijn dochtertje van 2,5j vond het erg lekker. In de salsa gebruikte ik limoen ipv citroen, omdat die dringend op moest. Ook erg lekker. De zoete aardappel kan je ook in de microgolf poffen: 12 min op 1000 watt, nadat je ze hebt ingeprikt. Dat komt hier nog aan tafel!


      Verwijderen
  3. Amai, wat was dit seg?! Dit receptje gekozen omdat ik al heel lang eens zoete aardappel wilde proeven en dit er wel lekker uitzag. Alleen was het niet gewoon lekker, maar duimen-en-vingers-aflikkend ongelooflijk enorm lekker! :-)
    Johan vond het ook heel lekker, zij het zoet genoeg voor zijn smaak door de combi van honing in het sausje en mango en paprika in de salsa, maar ziet dat helemaal in orde komen met nog net iets meer avocado in verhouding. Mij allemaal gelijk, zolang het maar zéker nog op tafel komt, is het allemaal goed ;-) Hoed af voor jouw kookkunsten in alle geval; je hebt mij al vaker lekkere dingen doen eten, maar dit hoort zeker bij de toppers!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Gezond bananenbrood (Geen vetstof! Geen suiker! Geen bloem!)

Een cake zonder vetstof, zonder suiker, zonder bloem, zonder schuldgevoelens, maar o zo mmmmm! Ik belóóf het. Wat heb je nodig? 4 (over)rijpe bananen (Hoe rijper, hoe zoeter, hoe beter!) 75 g dadels 3 eieren 75 g havermout 75 g amandelpoeder 1 zakje (16 g) bakpoeder Zout Optioneel 50 g (gebroken) lijnzaad/chiazaadjes/hennepzaad 50 rozijntjes 100 g chocoladestukjes 100 g noten 2 zoete appels, in stukjes 1-2 el kaneelpoeder/speculaaskruiden 2 el rauw cacaopoeder … Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 175°. 2. Doe de havermout in een blender en mix tot je havermeel krijgt. Doe dat in een mengkom. 3. Doe nu de dadels in je blender en mix tot zoete ‘puree’. Doe dan de bananen erbij en mix tot je een homogene plakkerige massa verkrijgt. Doe die bij de havermout. Voeg ook de eitjes, het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng alles met een garde onder elkaar. 4. Dit is de basis en kan zo al de oven in. Maar je kan nu ...