Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine A-recept: gepofte zoete aardappel met zalm en mangosalsa

Gisteren vertelde ik waarom vitamine A belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje waarin je de A-vitamientjes bijna kan zien rondspringen op het bord. Je oogjes zullen nogal schitteren na het eten van dit gerechtje!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 zoete aardappelen (Boordevol vitamine A!)
  • 2 zalmfilets (Boordevol vitamine A!)
  • 1/2de mango (Boordevol vitamine A!)
  • 1 rode paprika (Boordevol vitamine A!)
  • 1 avocado (Boordevol vitamine A!)
  • Citroen
  • 1 el mosterd
  • 1 el lopende honing
  • 4 el (magere) yoghurt of plattekaas (Boordevol vitamine A!)
  • 1 el mild currypoeder
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Boen de zoete aardappelen goed schoon onder de kraan en snijd oneffenheden in de schil weg. Pak de zoete aardappelen in aluminiumfolie in en prik er met een vork wat gaatjes in, door de aluminiumfolie heen. Zet ze in de heteluchtoven op 200 °C gedurende 50 minuten.

2. Was en schil de paprika, snijd hem in twee en verwijder de zaadlijsten. Wrijf hem in met wat olijfolie, leg hem in een ovenschaal en zet hem bij in de oven gedurende 20-25 minuten. Hij mag zwartgeblakerde stukjes hebben.

3. Haal de paprika wanneer hij gaar is uit de oven en uit de ovenschaal en leg nu de twee zalmfilets in dezelfde ovenschaal. Kruid ze met peper en zout, en leg op elk stukje zalm twee dunne schijfjes citroen. Besprenkel de zalm met olijfolie en zet hem in de oven wanneer de zoete aardappel nog zo’n 15 minuutjes te gaan heeft. Zo is alles op hetzelfde moment klaar.

4. Meng de mosterd, honing, yoghurt of plattekaas en het currypoeder tot een sausje.

5. Maak de mangosalsa. Schil daarvoor de helft van een mango en snijd die in kleine blokjes. Pel de avocado en snijd ook die, en de ondertussen afgekoelde paprika, in blokjes. Meng alles onder elkaar, kruid met peper en zout en besprenkel met citroensap.

6. Haal de zoete aardappel en de zalm uit de oven. Leg ze op een bord, snijd de zoete aardappel middendoor en lepel er wat van de mangosalsa in. Werk af met het yoghurtsausje.

Reacties

  1. Totààl geen fan van (warm) fruit bij een hartig gerecht maar dit wil ik zeker een keertje uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker doen! Je kan de mango natuurlijk ook weglaten en in de plaats tomaatjes of zo gebruiken, maar ik vond het op deze manier echt super. :-)

      Verwijderen
  2. hoppa, op mijn weekmenu voor volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Keileuk! Laat me weten wat je ervan vond. :-)

      Verwijderen
    2. Net alles opgegeten :-) ook mijn dochtertje van 2,5j vond het erg lekker. In de salsa gebruikte ik limoen ipv citroen, omdat die dringend op moest. Ook erg lekker. De zoete aardappel kan je ook in de microgolf poffen: 12 min op 1000 watt, nadat je ze hebt ingeprikt. Dat komt hier nog aan tafel!


      Verwijderen
  3. Amai, wat was dit seg?! Dit receptje gekozen omdat ik al heel lang eens zoete aardappel wilde proeven en dit er wel lekker uitzag. Alleen was het niet gewoon lekker, maar duimen-en-vingers-aflikkend ongelooflijk enorm lekker! :-)
    Johan vond het ook heel lekker, zij het zoet genoeg voor zijn smaak door de combi van honing in het sausje en mango en paprika in de salsa, maar ziet dat helemaal in orde komen met nog net iets meer avocado in verhouding. Mij allemaal gelijk, zolang het maar zéker nog op tafel komt, is het allemaal goed ;-) Hoed af voor jouw kookkunsten in alle geval; je hebt mij al vaker lekkere dingen doen eten, maar dit hoort zeker bij de toppers!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri