Doorgaan naar hoofdcontent

Goulashsoep

Al die vakantiefoto’s zouden je bijna doen vergeten dat het hier een kookblog is. Ik vond het dan ook de hoogste tijd om jullie nog eens virtueel een receptje toe te werpen. En het is er eentje om blij van te worden, hoor!

Ik geef toe: waarschijnlijk smaakt dit het allerbest wanneer je oorverwarmers en moonboots aanhebt, maar zoals ik wellicht al eens heb vermeld: lente, zomer, herfst of winter, ik eet altijd soep. Als jij niet zo bent, ga dan maar voor de ventilator zitten en beeld je in dat er buiten sneeuw ligt, you’re gonna wanna eat this!


Wat heb je nodig?
  • 2 l runderbouillon (2 l water met 4 runderbouillonblokjes.)
  • 700-800 g (mager) runderstoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 2 dikke wortels
  • 2 el maïzena
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 kl (gerookt) paprikapoeder (Pimentón de la Vera)
  • 1 kl komijn
  • Peper & zout
  • Olijfolie of bakboter
  • Afwerking: peterselie, zure room
Wat moet je doen?

1. Neem er een grote stoofpot bij. Snijd het runderstoofvlees in hapklare stukken en bak ze aan in olijfolie of boter. Zorg ervoor dat je pot niet te vol ligt. Het vlees moet echt kunnen bakken, niet stoven. Bak het desnoods in enkele keren aan.

2. Pel terwijl het vlees aan het bakken is de uien en de knoflook, en snipper beide grof. Wanneer het vlees een korstje heeft, mogen de uien en de knoflook erbij.

3. Was en schil de rode paprika’s (ik was ze trouwens eerst altijd omdat je toch nooit alle schil eraf krijgt) en snijd ze in reepjes. Ook die mogen bij in de pot. Schil de wortels, snijd ze in blokjes en doe ze bij de rest.

4. Kruid alles af met 1 kl (gerookt) paprikapoeder, 1 kl komijn, en peper en zout. Laat eventjes stoven en strooi dan de maïzena erover. Roer, zodat de maïzena verdwijnt, en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer nog eens en overgiet met de tomatenpassata en runderbouillon.

5. Laat de soep minstens een uur koken en werk ze eventueel af met wat verse of diepvriespeterselie. Een schepje zure room is lekker om de soep mee af te werken in het bord.

Toen ik m’n vriend vroeg om de soep in de kom te scheppen terwijl ik foto's nam, gebeurde dit. Ik vind het resultaat nog wel artistiek.

Reacties

  1. Heb dit gerecht vandaag klaargemaakt en moet zeggen dat het een succes was.
    Mijn vriend is normaal niet zo'n goulash-fan, maar vond deze soep wel geslaagd :)
    We vinden ook alle twee dat de zure room de soep echt afmaakt.

    Doe zo verder Amuse-Rouge, ik probeer zeker nog eens een ander gerecht!

    Groetjes

    DOOL ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, superleuk dat je eens een reactie achterlaat, Dool! ;-)

      Ik vind het een éxtra groot compliment wanneer een bepaald gerecht in de smaak valt bij iemand die dat eigenlijk niet zo graag lust, dus dankjewel om me dat te laten weten!

      Hopelijk valt het volgende gerecht dat je gaat proberen net zo goed in de smaak... Ik ben alvast benieuwd wat het gaat worden. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.