Doorgaan naar hoofdcontent

Goulashsoep

Al die vakantiefoto’s zouden je bijna doen vergeten dat het hier een kookblog is. Ik vond het dan ook de hoogste tijd om jullie nog eens virtueel een receptje toe te werpen. En het is er eentje om blij van te worden, hoor!

Ik geef toe: waarschijnlijk smaakt dit het allerbest wanneer je oorverwarmers en moonboots aanhebt, maar zoals ik wellicht al eens heb vermeld: lente, zomer, herfst of winter, ik eet altijd soep. Als jij niet zo bent, ga dan maar voor de ventilator zitten en beeld je in dat er buiten sneeuw ligt, you’re gonna wanna eat this!


Wat heb je nodig?
  • 2 l runderbouillon (2 l water met 4 runderbouillonblokjes.)
  • 700-800 g (mager) runderstoofvlees
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 2 dikke wortels
  • 2 el maïzena
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 kl (gerookt) paprikapoeder (Pimentón de la Vera)
  • 1 kl komijn
  • Peper & zout
  • Olijfolie of bakboter
  • Afwerking: peterselie, zure room
Wat moet je doen?

1. Neem er een grote stoofpot bij. Snijd het runderstoofvlees in hapklare stukken en bak ze aan in olijfolie of boter. Zorg ervoor dat je pot niet te vol ligt. Het vlees moet echt kunnen bakken, niet stoven. Bak het desnoods in enkele keren aan.

2. Pel terwijl het vlees aan het bakken is de uien en de knoflook, en snipper beide grof. Wanneer het vlees een korstje heeft, mogen de uien en de knoflook erbij.

3. Was en schil de rode paprika’s (ik was ze trouwens eerst altijd omdat je toch nooit alle schil eraf krijgt) en snijd ze in reepjes. Ook die mogen bij in de pot. Schil de wortels, snijd ze in blokjes en doe ze bij de rest.

4. Kruid alles af met 1 kl (gerookt) paprikapoeder, 1 kl komijn, en peper en zout. Laat eventjes stoven en strooi dan de maïzena erover. Roer, zodat de maïzena verdwijnt, en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer nog eens en overgiet met de tomatenpassata en runderbouillon.

5. Laat de soep minstens een uur koken en werk ze eventueel af met wat verse of diepvriespeterselie. Een schepje zure room is lekker om de soep mee af te werken in het bord.

Toen ik m’n vriend vroeg om de soep in de kom te scheppen terwijl ik foto's nam, gebeurde dit. Ik vind het resultaat nog wel artistiek.

Reacties

  1. Heb dit gerecht vandaag klaargemaakt en moet zeggen dat het een succes was.
    Mijn vriend is normaal niet zo'n goulash-fan, maar vond deze soep wel geslaagd :)
    We vinden ook alle twee dat de zure room de soep echt afmaakt.

    Doe zo verder Amuse-Rouge, ik probeer zeker nog eens een ander gerecht!

    Groetjes

    DOOL ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, superleuk dat je eens een reactie achterlaat, Dool! ;-)

      Ik vind het een éxtra groot compliment wanneer een bepaald gerecht in de smaak valt bij iemand die dat eigenlijk niet zo graag lust, dus dankjewel om me dat te laten weten!

      Hopelijk valt het volgende gerecht dat je gaat proberen net zo goed in de smaak... Ik ben alvast benieuwd wat het gaat worden. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri