Doorgaan naar hoofdcontent

Groentelasagne (no carbs)

Soms twijfel ik of een recept ‘blogwaardig’ is. Niet omdat het niet lekker is, maar omdat het idee zo simpel is en – in mijn verbeelding althans – iedereen het af en toe weleens maakt. Maar dan denk ik: wat als dat niet zo is? Wat als ik dit geweldige idee onbewust en ongewild achterhoud voor mijn trouwe lezerspubliek? Dat is een risico dat ik niet wil lopen, een misdaad die ik niet op mijn geweten wil hebben, een catastrofe waarvoor ik niet verantwoordelijk wil zijn… Nu ja, je snapt me wel.

Met het risico om een ‘Bitch, please’-reactie te krijgen, stel ik jullie voor: de groentelasagne. Een gerecht – zo niet hét gerecht – waarbij je geen koolhydraten nodig hebt om je honger te stillen. En niet alleen dat: er zit ook niets van vetstof in! Wanneer je de mozzarella weglaat, past dit recept zelfs binnen het Slim Concept-dieet.



Wat heb je nodig (2 personen)?

Groentelasagne
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 4 el zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 1 bolletje mozzarella
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
Saus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 200 ml tomatenpassata (Bv. tomato frito.)
Lekker erbij: rucolasalade
  • Rucola
  • 1 tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • Peper & zout
  • Balsamicoazijn
Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, en snijd hem in fijne reepjes of blokjes, wat je het liefst hebt. Bak de paprika aan in een antikleefpotje zonder vetstof tot hij bruine stukjes begint te krijgen. Doe dan de tomatenpassata erbij. Pel het teentje knoflook en plet het of snijd het zo fijn mogelijk. Doe het bij de saus. Laat ze zo’n 5-10 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje en draai daarna het vuur uit.

2. Terwijl de saus aan het pruttelen is, kan je aan de groenten beginnen grillen. Zet alvast een grill op het vuur en laat ze gloeiend heet worden. Was de courgette en snijd ze in fijne plakken. Een mandoline is daarbij handig, maar met een mes kan het ook. Grill de courgetteplakken in de hete pan zonder vetstof. Doe daarna hetzelfde met de aubergine.

3. Ontvel de tomaat en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes.

4. Bouw de groentelasagne op in een ovenschotel: begin met de courgette, leg daarop de plakjes tomaat en stukjes zongedroogde tomaat. Kruid met peper en zout. Daarop komt de aubergine. Kruid ook die met peper en zout. Giet de tomatensaus erover en werk af met de plakjes mozzarella, die je ook nog eventjes kruid met peper en zout.

5. Zet de lasagne gedurende 25 minuten in een oven op 180°. Zet daarna nog 5 minuutjes de grill op om de mozzarella wat te kleuren. Maak ondertussen de rucolasalade. Ontvel de tomaat en snijd ze in blokjes. Schil de rode ui en snijd hem in fijne ringetjes. Meng met de rucola, kruid met peper en zout, en besprenkel vlak voor het opdienen met wat balsamicoazijn.

6. Werk de groentelasagne wanneer hij uit de oven komt af met verse basilicum en serveer met de rucolasalade (niet op de foto).


Variaties

1. Dit is een basisrecept waaraan je andere groentjes kan toevoegen:
  • 1 rode en 1 gele paprika: schil ze, grill ze en maak er een groentelaagje mee. Laat dan de rode paprika uit de saus weg.
  • 250 g champignons: snijd die in plakjes, grill ze en maak er een groentelaagje mee.
  • ½ venkel: snijd die in plakken, grill ze en maak er een groentelaagje mee.
  • Spinazie: stoof de blaadjes en maak er een groentelaagje mee.
2. Wie graag vlees eet, kan 1 gegrilde kipfilet (in stukjes) of 250 g gebakken gehakt tussen de groentelaagjes leggen.

Wanneer je veel dingen toevoegt, wordt het waarschijnlijk wel wat veel voor twee personen. De restjes kunnen de dag erna dan dienen als lunch.

Reacties

  1. Dit ga ik zeker eens proberen! Ik heb het gepind, zodat ik het niet vergeet, want deze week gaat het waarschijnlijk niet meer in de eetplanning passen en de komende twee weken zit ik deels bij mijn ouders (ofte eten wat de pot schaft en dat is jammer genoeg zelden vegetarisch) en deels in Egypte (ofte ook eten wat de pot schaft en dat zal waarschijnlijk geen recept van een Belgische blog zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh maar bij je ouders en in Egypte zal het ook wel niet slecht zijn, hé! Nieuwe smaken en combinaties ontdekken, vind ik één van de vele leuke dingen aan op reis gaan. Als je met tips moest terugkomen, daarin ben ik altijd geïnteresseerd. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.