Doorgaan naar hoofdcontent

Groentelasagne (no carbs)

Soms twijfel ik of een recept ‘blogwaardig’ is. Niet omdat het niet lekker is, maar omdat het idee zo simpel is en – in mijn verbeelding althans – iedereen het af en toe weleens maakt. Maar dan denk ik: wat als dat niet zo is? Wat als ik dit geweldige idee onbewust en ongewild achterhoud voor mijn trouwe lezerspubliek? Dat is een risico dat ik niet wil lopen, een misdaad die ik niet op mijn geweten wil hebben, een catastrofe waarvoor ik niet verantwoordelijk wil zijn… Nu ja, je snapt me wel.

Met het risico om een ‘Bitch, please’-reactie te krijgen, stel ik jullie voor: de groentelasagne. Een gerecht – zo niet hét gerecht – waarbij je geen koolhydraten nodig hebt om je honger te stillen. En niet alleen dat: er zit ook niets van vetstof in! Wanneer je de mozzarella weglaat, past dit recept zelfs binnen het Slim Concept-dieet.



Wat heb je nodig (2 personen)?

Groentelasagne
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 4 el zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 1 bolletje mozzarella
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
Saus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 200 ml tomatenpassata (Bv. tomato frito.)
Lekker erbij: rucolasalade
  • Rucola
  • 1 tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • Peper & zout
  • Balsamicoazijn
Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, en snijd hem in fijne reepjes of blokjes, wat je het liefst hebt. Bak de paprika aan in een antikleefpotje zonder vetstof tot hij bruine stukjes begint te krijgen. Doe dan de tomatenpassata erbij. Pel het teentje knoflook en plet het of snijd het zo fijn mogelijk. Doe het bij de saus. Laat ze zo’n 5-10 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje en draai daarna het vuur uit.

2. Terwijl de saus aan het pruttelen is, kan je aan de groenten beginnen grillen. Zet alvast een grill op het vuur en laat ze gloeiend heet worden. Was de courgette en snijd ze in fijne plakken. Een mandoline is daarbij handig, maar met een mes kan het ook. Grill de courgetteplakken in de hete pan zonder vetstof. Doe daarna hetzelfde met de aubergine.

3. Ontvel de tomaat en snijd ze in plakjes. Snijd ook de mozzarella in plakjes.

4. Bouw de groentelasagne op in een ovenschotel: begin met de courgette, leg daarop de plakjes tomaat en stukjes zongedroogde tomaat. Kruid met peper en zout. Daarop komt de aubergine. Kruid ook die met peper en zout. Giet de tomatensaus erover en werk af met de plakjes mozzarella, die je ook nog eventjes kruid met peper en zout.

5. Zet de lasagne gedurende 25 minuten in een oven op 180°. Zet daarna nog 5 minuutjes de grill op om de mozzarella wat te kleuren. Maak ondertussen de rucolasalade. Ontvel de tomaat en snijd ze in blokjes. Schil de rode ui en snijd hem in fijne ringetjes. Meng met de rucola, kruid met peper en zout, en besprenkel vlak voor het opdienen met wat balsamicoazijn.

6. Werk de groentelasagne wanneer hij uit de oven komt af met verse basilicum en serveer met de rucolasalade (niet op de foto).


Variaties

1. Dit is een basisrecept waaraan je andere groentjes kan toevoegen:
  • 1 rode en 1 gele paprika: schil ze, grill ze en maak er een groentelaagje mee. Laat dan de rode paprika uit de saus weg.
  • 250 g champignons: snijd die in plakjes, grill ze en maak er een groentelaagje mee.
  • ½ venkel: snijd die in plakken, grill ze en maak er een groentelaagje mee.
  • Spinazie: stoof de blaadjes en maak er een groentelaagje mee.
2. Wie graag vlees eet, kan 1 gegrilde kipfilet (in stukjes) of 250 g gebakken gehakt tussen de groentelaagjes leggen.

Wanneer je veel dingen toevoegt, wordt het waarschijnlijk wel wat veel voor twee personen. De restjes kunnen de dag erna dan dienen als lunch.

Reacties

  1. Dit ga ik zeker eens proberen! Ik heb het gepind, zodat ik het niet vergeet, want deze week gaat het waarschijnlijk niet meer in de eetplanning passen en de komende twee weken zit ik deels bij mijn ouders (ofte eten wat de pot schaft en dat is jammer genoeg zelden vegetarisch) en deels in Egypte (ofte ook eten wat de pot schaft en dat zal waarschijnlijk geen recept van een Belgische blog zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh maar bij je ouders en in Egypte zal het ook wel niet slecht zijn, hé! Nieuwe smaken en combinaties ontdekken, vind ik één van de vele leuke dingen aan op reis gaan. Als je met tips moest terugkomen, daarin ben ik altijd geïnteresseerd. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…