Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta chili con carne met mango

De ontdekking van de laatste paar dagen: chili con carne… met mango. Echt! Mijn lief keek net zoals jij nu waarschijnlijk kijkt, om dan een verbaasde ‘hm’ te laten ontsnappen na zijn eerste hap.

Wat ook een beetje ongewoon kan lijken, is de keuze van pasta in plaats van rijst of (gepofte) patatjes. Maar ik beloof dat alle smaken helemaal kloppen. En heb ik je met die belofte al ooit teleurgesteld?

  
Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 grote (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blik kidneybonen
  • ½ mango
  • 1 potje tomatenpuree
  • 150 ml tomatenpassata, vb. tomato frito
  • 3 dl vleesbouillon (Dat mag 3 dl water met 1 vleesbouillonblokje of –keteltje zijn.)
  • 300 g gehakt, bv. varkens-rundergehakt
  • 100 g tubetti of een andere hele kleine pastasoort
  • ½ kl harissa
  • 1 kl komijn
  • ½ kl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 kl oregano
  • Olijfolie
  • Optioneel: zure room
Wat moet je doen?

1. Schil de ui en snipper hem fijn. Bak hem aan in olijfolie in een kleine wok of antikleefpotje. Schil ook de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn of haal ze door de lookpers. Doe de knoflook bij de uien. Wanneer de uien glazig zijn, mag ook het gehakt mee worden aangebakken. Was en schil de paprika en snijd hem in blokjes of fijne reepjes. Doe die bij de uien en het gehakt. Kruid het geheel met de oregano, het paprikapoeder en de komijn. Laat dit alles zo’n 5 minuten bakken.

2. Roer dan de harissa en de tomatenpuree erdoor en giet de tomatenpassata en vleesbouillon erbij. Giet het blik rode bonen af, spoel ze onder kraan, laat ze uitlekken en doe ze dan bij in het potje. Laat de chili zo’n 15 minuten pruttelen.

3. Na een kwartiertje mag de pasta erbij, rechtstreeks in het potje. De pasta kan garen in de saus. Houd het wel een beetje in de gaten. Wanneer het meeste vocht verdwenen is en de pasta nog niet gaar is, mag je een beetje water toevoegen. Als je een deksel hebt, mag je dat zeker op het potje zetten. Het vocht verdampt dan veel minder snel.

4. Schil een halve mango en snijd hem in kleine blokjes. Roer die door de chili wanneer de pasta gaar is. Dien de pasta op, eventueel met een dotje zure room.

Reacties

  1. Bij deze dus een tweede poging: we hebben dit recept zaterdag klaargemaakt en het was inderdaad een beetje raar, maar vooral heel erg jummie!
    Belangrijkste aanpassing is dat we vegetarisch gehakt gebruikt hebben, waardoor we ook iets meer bouillon (in ons geval dan groentebouillon) en passata hebben toegevoegd. Vegetarisch gehakt geeft zelf immers niet echt vocht vrij. Voor de rest het recept volledig gevolgd (enkel de zure room vergeten, maar bon, die was toch optioneel) en het was superlekker! De eerste hap met mango was mijn eerste reactie "hmm, bizar, niet slecht, maar vooral bizar", maar na een paar happen wilde ik eigenlijk vooral dat ik er een ganse mango had ingedaan ;-) Er bleef absoluut niks meer over in de pot en mijn vriend was zo enthousiast dat hij de blijde mango-chili con carne-boodschap al verder verspreid heeft ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt om nog eens poging te wagen. Deze reactie tovert namelijk al de hele dag een glimlach op m'n gezicht! :-)

      Ik hoop dat je vriend de blijde boodschap nog lang en ver blijft verspreiden. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Pasta met kip in pittige tomatensaus

Dit gerecht is enkele weken geleden ontstaan, wanneer we voor onze reis nog enkele verdwaalde ingrediënten in onze ijskast hadden liggen. Ik zei toen dat ik die ingrediënten in het vervolg zeker opzettelijk zou meebrengen. Dit is echt zo’n gerechtje dat van mij permanent in het weekmenu zou mogen. Nu ja, als ik geen foodblog had en ‘verplicht’ was om steeds nieuwe dingen te maken dan.
Door de mascarpone in de saus is dit receptje iets calorierijker dan dat je van mij gewoon bent. In principe kan je die wel weglaten, maar hij maakt de saus eigenlijk echt lekkerder!
Wist je trouwens dat je mascarpone gewoon kan invriezen en daarna in bevroren vorm weer gebruiken? Dat gaat uiteraard niet in desserts, maar je kan hem bijvoorbeeld wel gewoon laten smelten in een saus.



Wat heb je nodig (2 personen)? 160-180 pasta, bv. spaghetti 1 kipfilet1 grote ui2 teentjes knoflook200 g verse spinazie2 tomaten1 klein potje tomatenpuree150 ml tomatenpassata, bv. Tomato Frito2 el mascarpone (of Griekse yoghurt)1…

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé!


Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets2 zoete appels, type JonagoldHandjevol gepelde walnoten1 kl komijnpoeder1 kl kaneelpoederPeper & zoutOlijfolie 2 stronkjes witloof1 el mayonaiseCitroensapPeper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjesGrof zeezoutOlijfolieWat moet je doen?
1.Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten.
2.Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snijd elk kwartje nog eens doormidden. Leg de appelpartjes bij de kip.…