De ontdekking van de laatste
paar dagen: chili con carne… met mango. Echt! Mijn lief keek net zoals jij nu
waarschijnlijk kijkt, om dan een verbaasde ‘hm’ te laten ontsnappen na zijn
eerste hap.
Wat ook een beetje ongewoon kan lijken, is de keuze van pasta in plaats van rijst of (gepofte) patatjes. Maar ik beloof dat alle smaken helemaal kloppen. En heb ik je met die belofte al ooit teleurgesteld?
Wat ook een beetje ongewoon kan lijken, is de keuze van pasta in plaats van rijst of (gepofte) patatjes. Maar ik beloof dat alle smaken helemaal kloppen. En heb ik je met die belofte al ooit teleurgesteld?
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 1 grote (rode) ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 blik kidneybonen
- ½ mango
- 1 potje tomatenpuree
- 150 ml tomatenpassata, vb. tomato frito
- 3 dl vleesbouillon (Dat mag 3 dl water met 1 vleesbouillonblokje of –keteltje zijn.)
- 300 g gehakt, bv. varkens-rundergehakt
- 100 g tubetti of een andere hele kleine pastasoort
- ½ kl harissa
- 1 kl komijn
- ½ kl (gerookt) paprikapoeder
- 1 kl oregano
- Olijfolie
- Optioneel: zure room
Wat moet je doen?
1.
Schil de ui en snipper hem fijn. Bak hem aan in olijfolie in een kleine wok of
antikleefpotje. Schil ook de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn of haal ze
door de lookpers. Doe de knoflook bij de uien. Wanneer de uien glazig zijn, mag
ook het gehakt mee worden aangebakken. Was
en schil de paprika en snijd hem in blokjes of fijne reepjes. Doe die bij de
uien en het gehakt. Kruid het geheel met de oregano, het paprikapoeder en de
komijn. Laat dit alles zo’n 5 minuten bakken.
2. Roer dan de
harissa en de tomatenpuree erdoor en giet de tomatenpassata en vleesbouillon erbij.
Giet het blik rode bonen af, spoel ze onder kraan, laat ze uitlekken en doe ze
dan bij in het potje. Laat de chili zo’n 15 minuten pruttelen.
3.
Na een kwartiertje mag de pasta erbij, rechtstreeks in het potje. De pasta kan
garen in de saus. Houd het wel een beetje in de gaten. Wanneer het meeste vocht
verdwenen is en de pasta nog niet gaar is, mag je een beetje water toevoegen. Als
je een deksel hebt, mag je dat zeker op het potje zetten. Het vocht verdampt
dan veel minder snel.
4. Schil een
halve mango en snijd hem in kleine blokjes. Roer die door de chili wanneer de
pasta gaar is. Dien de pasta op, eventueel met
een dotje zure room.
Bij deze dus een tweede poging: we hebben dit recept zaterdag klaargemaakt en het was inderdaad een beetje raar, maar vooral heel erg jummie!
BeantwoordenVerwijderenBelangrijkste aanpassing is dat we vegetarisch gehakt gebruikt hebben, waardoor we ook iets meer bouillon (in ons geval dan groentebouillon) en passata hebben toegevoegd. Vegetarisch gehakt geeft zelf immers niet echt vocht vrij. Voor de rest het recept volledig gevolgd (enkel de zure room vergeten, maar bon, die was toch optioneel) en het was superlekker! De eerste hap met mango was mijn eerste reactie "hmm, bizar, niet slecht, maar vooral bizar", maar na een paar happen wilde ik eigenlijk vooral dat ik er een ganse mango had ingedaan ;-) Er bleef absoluut niks meer over in de pot en mijn vriend was zo enthousiast dat hij de blijde mango-chili con carne-boodschap al verder verspreid heeft ;-)
Bedankt om nog eens poging te wagen. Deze reactie tovert namelijk al de hele dag een glimlach op m'n gezicht! :-)
VerwijderenIk hoop dat je vriend de blijde boodschap nog lang en ver blijft verspreiden. :-)