Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta chili con carne met mango

De ontdekking van de laatste paar dagen: chili con carne… met mango. Echt! Mijn lief keek net zoals jij nu waarschijnlijk kijkt, om dan een verbaasde ‘hm’ te laten ontsnappen na zijn eerste hap.

Wat ook een beetje ongewoon kan lijken, is de keuze van pasta in plaats van rijst of (gepofte) patatjes. Maar ik beloof dat alle smaken helemaal kloppen. En heb ik je met die belofte al ooit teleurgesteld?

  
Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 grote (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blik kidneybonen
  • ½ mango
  • 1 potje tomatenpuree
  • 150 ml tomatenpassata, vb. tomato frito
  • 3 dl vleesbouillon (Dat mag 3 dl water met 1 vleesbouillonblokje of –keteltje zijn.)
  • 300 g gehakt, bv. varkens-rundergehakt
  • 100 g tubetti of een andere hele kleine pastasoort
  • ½ kl harissa
  • 1 kl komijn
  • ½ kl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 kl oregano
  • Olijfolie
  • Optioneel: zure room
Wat moet je doen?

1. Schil de ui en snipper hem fijn. Bak hem aan in olijfolie in een kleine wok of antikleefpotje. Schil ook de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn of haal ze door de lookpers. Doe de knoflook bij de uien. Wanneer de uien glazig zijn, mag ook het gehakt mee worden aangebakken. Was en schil de paprika en snijd hem in blokjes of fijne reepjes. Doe die bij de uien en het gehakt. Kruid het geheel met de oregano, het paprikapoeder en de komijn. Laat dit alles zo’n 5 minuten bakken.

2. Roer dan de harissa en de tomatenpuree erdoor en giet de tomatenpassata en vleesbouillon erbij. Giet het blik rode bonen af, spoel ze onder kraan, laat ze uitlekken en doe ze dan bij in het potje. Laat de chili zo’n 15 minuten pruttelen.

3. Na een kwartiertje mag de pasta erbij, rechtstreeks in het potje. De pasta kan garen in de saus. Houd het wel een beetje in de gaten. Wanneer het meeste vocht verdwenen is en de pasta nog niet gaar is, mag je een beetje water toevoegen. Als je een deksel hebt, mag je dat zeker op het potje zetten. Het vocht verdampt dan veel minder snel.

4. Schil een halve mango en snijd hem in kleine blokjes. Roer die door de chili wanneer de pasta gaar is. Dien de pasta op, eventueel met een dotje zure room.

Reacties

  1. Bij deze dus een tweede poging: we hebben dit recept zaterdag klaargemaakt en het was inderdaad een beetje raar, maar vooral heel erg jummie!
    Belangrijkste aanpassing is dat we vegetarisch gehakt gebruikt hebben, waardoor we ook iets meer bouillon (in ons geval dan groentebouillon) en passata hebben toegevoegd. Vegetarisch gehakt geeft zelf immers niet echt vocht vrij. Voor de rest het recept volledig gevolgd (enkel de zure room vergeten, maar bon, die was toch optioneel) en het was superlekker! De eerste hap met mango was mijn eerste reactie "hmm, bizar, niet slecht, maar vooral bizar", maar na een paar happen wilde ik eigenlijk vooral dat ik er een ganse mango had ingedaan ;-) Er bleef absoluut niks meer over in de pot en mijn vriend was zo enthousiast dat hij de blijde mango-chili con carne-boodschap al verder verspreid heeft ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt om nog eens poging te wagen. Deze reactie tovert namelijk al de hele dag een glimlach op m'n gezicht! :-)

      Ik hoop dat je vriend de blijde boodschap nog lang en ver blijft verspreiden. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri