Een opdracht doormailen die
twee dagen later online moet staan. Niet zo leuk, Libelle Lekker! Echt niet zo
leuk. Helemaal niet wanneer de opdracht ‘dessert’ is, en mijn goddelijke
yoghurtcake met appeltjes nog staat na te dampen op m’n blog.
Maar goed, Libelle vraagt,
dus wij bloggers draaien, zeker? Of in dit geval bakken. Want de opdracht
luidde: dessert. Omdat ik trouw wil blijven aan mijn kookstijl en dus niet
plots een caloriebom op m’n lezers wil droppen, besloot ik al heel snel om te
gaan voor een gezondere versie van een populair nagerecht.
Aangezien veel van de
gezonde zoetigheden op mijn blog baksels zijn, wilde ik deze keer eens voor wat
anders gaan: een rauw dessert. Het raw-foodisme of crudivorisme wint de laatste
tijd namelijk ontzettend aan populariteit. Voedsel eten dat nooit de boven de
48 °C werd verhit, is hot (pun intended). Hoewel ik niet
verwacht ooit een aanhanger te worden van die filosofie, vind ik het wel leuk
om er eens mee te experimenten. Een koud ‘baksel’ dus. Het werden rauwe
‘brownies’, omdat chocola liefde is.
Toegegeven, wanneer je al
eens ‘echte’ brownies hebt gegeten, zal niemand je foppen met deze. Maar ze
smaken in elk geval erg lekker en chocolate-y, wat altijd goed is. En
er zitten geen ongezonde vetten of onnatuurlijke suikers in. Dubbele yay
dus!
Rauwe ‘brownies’
Wat heb je nodig?
- 150 g gepelde walnoten
- 30 g amandelpoeder
- 200 g ontpitte dadels (*)
- 25 g ongezoet cacaopoeder
- 2 el lopende honing
- 2 el pindakaas
- 50 g pure chocola
- Grof zeezout
- Afwerking: handje amandelschilfers
(*) Voor wie niet van dadels houdt, laat je daarvoor alsjeblief niet tegenhouden. De smaak van dadels vind je namelijk absoluut niet terug, ze zorgen enkel voor de zoetigheid.
Wat moet je doen?
1. Doe de
gepelde walnoten in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Stort ze daarna
even uit in een beslagkom.
2. Doe ook de
ontpitte dadels in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Je bekomt een
plakkerige massa die als een bol aan elkaar kleeft. Haal die ‘bol’ een beetje
uit elkaar met een lepel en doe de fijngemalen walnoten opnieuw bij in de
blender. Ook het amandelpoeder en het cacaopoeder mag erbij. Blend tot je een
korrelige massa krijgt die aan elkaar kleeft wanneer je erop duwt. Stort die
massa uit in de beslagkom.
3. Roer de
honing en de pindakaas erdoor, voor extra smeuïgheid. Dat kan met een lepel,
maar voor wie het niet erg vindt om z’n handen vuil te maken: het gaat iets
makkelijker wanneer je het onder elkaar ‘kneedt’ met je handen. Wanneer je niet
van pindakaas houdt, mag je trouwens ook extra honing gebruiken.
4. Geen brownies
– zelfs geen wannabe-brownies – zonder
chocola, vind ik: hak de chocolade grof en roer de stukjes onder het beslag.
5. Stort het
beslag uit in een met bakpapier beklede vorm. Met deze hoeveelheid kan je een
halve brownievorm van 28 x 18 cm vullen. Druk het beslag goed aan en strooi er
wat grof zeezout over.
6. Zet
de rauwe brownie voor minstens een uur in de ijskast. Wanneer hij eruit komt, is hij klaar om te worden aangesneden en kan je hem nog afwerken met wat je
wil. Ik gebruikte een handje amandelschilfers, voor het contrast, ah ja.
Na een kritische smaaktest, keurde m’n
vriend de ‘brownies’ meer dan goed. Hem deden ze eigenlijk een beetje aan
Snickers denken. Zelf kan ik daar niets over zeggen, want ik heb nog nooit een
Snickers gegeten. (Neen, echt niet. Geen enkele snoepreep trouwens.)
Mmm, ziet er een heerlijk receptje uit! Gebruikte je Medjoul dadels, of de gewone uit de supermarkt?
BeantwoordenVerwijderenDe gewone uit de supermarkt, die waar al geen pit meer inzit. :-)
VerwijderenDankjewel voor je fijne reactie trouwens!