Doorgaan naar hoofdcontent

Libelle Lekker! Foodbloggers-wedstrijd: dessert

Een opdracht doormailen die twee dagen later online moet staan. Niet zo leuk, Libelle Lekker! Echt niet zo leuk. Helemaal niet wanneer de opdracht ‘dessert’ is, en mijn goddelijke yoghurtcake met appeltjes nog staat na te dampen op m’n blog.

Maar goed, Libelle vraagt, dus wij bloggers draaien, zeker? Of in dit geval bakken. Want de opdracht luidde: dessert. Omdat ik trouw wil blijven aan mijn kookstijl en dus niet plots een caloriebom op m’n lezers wil droppen, besloot ik al heel snel om te gaan voor een gezondere versie van een populair nagerecht.

Aangezien veel van de gezonde zoetigheden op mijn blog baksels zijn, wilde ik deze keer eens voor wat anders gaan: een rauw dessert. Het raw-foodisme of crudivorisme wint de laatste tijd namelijk ontzettend aan populariteit. Voedsel eten dat nooit de boven de 48 °C werd verhit, is hot (pun intended). Hoewel ik niet verwacht ooit een aanhanger te worden van die filosofie, vind ik het wel leuk om er eens mee te experimenten. Een koud ‘baksel’ dus. Het werden rauwe ‘brownies’, omdat chocola liefde is.

Toegegeven, wanneer je al eens ‘echte’ brownies hebt gegeten, zal niemand je foppen met deze. Maar ze smaken in elk geval erg lekker en chocolate-y, wat altijd goed is. En er zitten geen ongezonde vetten of onnatuurlijke suikers in. Dubbele yay dus!


Rauwe ‘brownies’

Wat heb je nodig?
  • 150 g gepelde walnoten
  • 30 g amandelpoeder
  • 200 g ontpitte dadels (*)
  • 25 g ongezoet cacaopoeder
  • 2 el lopende honing
  • 2 el pindakaas
  • 50 g pure chocola
  • Grof zeezout
  • Afwerking: handje amandelschilfers
(*) Voor wie niet van dadels houdt, laat je daarvoor alsjeblief niet tegenhouden. De smaak van dadels vind je namelijk absoluut niet terug, ze zorgen enkel voor de zoetigheid.

Wat moet je doen?

1. Doe de gepelde walnoten in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Stort ze daarna even uit in een beslagkom.

2. Doe ook de ontpitte dadels in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Je bekomt een plakkerige massa die als een bol aan elkaar kleeft. Haal die ‘bol’ een beetje uit elkaar met een lepel en doe de fijngemalen walnoten opnieuw bij in de blender. Ook het amandelpoeder en het cacaopoeder mag erbij. Blend tot je een korrelige massa krijgt die aan elkaar kleeft wanneer je erop duwt. Stort die massa uit in de beslagkom.

3. Roer de honing en de pindakaas erdoor, voor extra smeuïgheid. Dat kan met een lepel, maar voor wie het niet erg vindt om z’n handen vuil te maken: het gaat iets makkelijker wanneer je het onder elkaar ‘kneedt’ met je handen. Wanneer je niet van pindakaas houdt, mag je trouwens ook extra honing gebruiken.

4. Geen brownies – zelfs geen wannabe-brownies – zonder chocola, vind ik: hak de chocolade grof en roer de stukjes onder het beslag.

5. Stort het beslag uit in een met bakpapier beklede vorm. Met deze hoeveelheid kan je een halve brownievorm van 28 x 18 cm vullen. Druk het beslag goed aan en strooi er wat grof zeezout over.

6. Zet de rauwe brownie voor minstens een uur in de ijskast. Wanneer hij eruit komt, is hij klaar om te worden aangesneden en kan je hem nog afwerken met wat je wil. Ik gebruikte een handje amandelschilfers, voor het contrast, ah ja.



Na een kritische smaaktest, keurde m’n vriend de ‘brownies’ meer dan goed. Hem deden ze eigenlijk een beetje aan Snickers denken. Zelf kan ik daar niets over zeggen, want ik heb nog nooit een Snickers gegeten. (Neen, echt niet. Geen enkele snoepreep trouwens.)

Reacties

  1. Mmm, ziet er een heerlijk receptje uit! Gebruikte je Medjoul dadels, of de gewone uit de supermarkt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De gewone uit de supermarkt, die waar al geen pit meer inzit. :-)

      Dankjewel voor je fijne reactie trouwens!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.