Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 42: aMuse verwachtte niet zoveel kip

Mijn moeder denkt altijd dat mijn vriend van mij niet genoeg vlees te eten krijgt. Daarom stond ze plots voor de deur met een hele gebraden kip. Voor mijn vriend dus. Ik heb maar geluk dat ik van hem mocht mee-eten.

Gebraden kip met ovenfrietjes


Ik haalde frietjes die je in de oven kan maken – wij hebben geen frietpot – en wat groentjes voor erbij, en in een mum van tijd stond deze typische Belgische maaltijd op tafel. Een primeur sinds mijn vriend en ik zo’n drie jaar geleden zijn gaan samenwonen. Hoewel zo’n kost niet mijn lievelingseten is, smaakt het zo eens in de drie jaar toch wel. Dank je mama!

Pastasalade met kip


Aangezien ik weigerde een hele kip klaar te maken voor twee personen, hadden we de volgende dag nog twee kippenbillen over. Daar maakte ik een eenvoudige pastasalade mee. Al veel meer mijn ding! (Sorry voor het slechte licht trouwens, ik moet echt opnieuw de flitsset bovenhalen.)

Rodekool met gepofte zoete aardappel en kippenworst


Op woensdag zette ik dan maar op tafel wat ik voor de onverwachte kiphistorie wilde maken: dagelijkse kost maar dankzij de zoete aardappel toch een beetje specialer. (Zoete) aardappelen poffen in de oven is een absolute aanrader. Klaar in letterlijk enkele minuten!

Yoghurtcake met appel


De ultieme gezonde herfstcake. Yum! Het recept vind je hier en je bent verplicht deze cake te maken. Verplicht, ja.

Risotto à la flamande


Alvorens het helemaal schandalig is om nog asperges op tafel te zetten, toverde ik nog maar eens een zakje uit onze diepvries en maakte ik ze klaar op mijn favoriete manier! Al gebruikte ik deze keer gerookte zalm en liet ik de eitjes weg omdat we niet zo ontzettend veel honger hadden. Nog drie ingevroren porties asperges te gaan…

Spaghetti


Op vrijdag en zaterdag ging ik uit eten met vriendinnetjes, maar op zondag stond ik terug zelf achter het fornuis. Ik vond het nog eens tijd voor een groot bord dampende spaghetti… met kippengehakt!

Reacties

  1. Haha, die titel! Maar inderdaad, wel zeer veel kip :-)
    Wij hebben ook geen frietketel, dat zijn uiteindelijk toch voornamelijk ongezonde dingen die je daarin klaarmaakt, vind ik. Neemt niet weg dat er hier af en toe ook wel eens frietjes op het menu staan (net zoals jullie in de oven), al is dat heel beperkt, want zo graag eet ik dat eigenlijk ook niet.
    De appelcake heb ik ook gepind; enkel nog eens op zoek naar amandelmeel in de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ja, en eigenlijk heb ik op de twee dagen dat ik buitenshuis at ook nog eens kip gegeten... Eén keer een pizza met gegrilde kip en één keer tapas waarbij ook kippenboutjes zaten. :-)

      Voor mij was dit de allereerste keer dat ik ovenfrietjes maakte. Ovenkroketjes had ik wel al eens één keer gemaakt. Ik ben op zich ook absoluut geen fan van friet, maar ik vond ze zo wel lekker. Ze smaakten helemaal niet zo vettig. :-)

      Die appelcake is echt een toppertje! Amandelmeel is trouwens gewoon amandelpoeder, hé (gemalen amandelen dus). Ik vermeld het maar voor de zekerheid. :-)

      Verwijderen
    2. Euhm ja, goed dat je het zegt. Ik moet weliswaar nog altijd naar de winkel, want het amandelpoeder is ook op, maar ik ga dan tenminste al niet moeten zoeken :-)

      Frietjes uit de oven vind ik ook wel lekkerder dan in frietvet, in de zin dat ik ze in frietvet niet echt lekker vind en in de oven best wel ok. Is ook wel al verbeterd, vroeger lustte ik helemaal geen frietjes.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri