Doorgaan naar hoofdcontent

Yoghurtcake met appel

Ik ga waarschijnlijk nooit nog een cake met vetstof maken. In mijn pruimencake verving ik de boter al door zelfgemaakte compote en nu heb ik een versie bedacht waarin yoghurt ervoor zorgt dat je geen boter nodig hebt.

Ik deed er nog appeltjes bij, maar je kan voor eender welke fruitsoort kiezen. Of je kan het fruit gewoon weglaten, je kan rozijntjes gebruiken, kaneel toevoegen, eender wat!

Het resultaat is een smeuïge cake met een krokante korst die zo voedzaam is dat ik geen enkele reden kan bedenken om ooit nog een ongezonde vette cake te bakken.


Wat heb je nodig?
  • 150 g amandelpoeder
  • 100 g havermout
  • 250 g (Griekse) yoghurt
  • 4 eieren
  • 2 appels
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • Zoetstof of honing
  • Snuifje zout
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe het in een mengkom, voeg het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe, en roer dat al eens met een garde door elkaar.

3. Voeg de (Griekse) yoghurt en de eieren toe en meng met je garde tot een egaal beslag. Roer er naar smaak een beetje honing of zoetstof die mag worden verwarmd door. Wat vanillesuiker kan ook, voor een extra smaakje, maar is uiteraard een iets minder gezonde keuze.

4. Was de appeltjes. Verdeel anderhalve appel in blokjes en roer die onder het beslag. Snijd de overgebleven halve appel in dunne schijfjes.

5. Stort het beslag in een bakvorm die je met bakpapier hebt bekleed en leg de schijfjes appel erbovenop.

6. Schuif de cake voor een uurtje in de oven. Controleer altijd even of hij wel goed gaar is door er met een breipriem of een ander smal, lang ‘werktuig’ in te prikken. Wanneer niets blijft kleven, is de cake klaar. Laat hem afkoelen op een rooster. Nu ja, als je daar (in tegenstelling tot mij) het geduld voor hebt, tenminste.

Perfect om te maken tijdens een herfstweekend, toch?

Reacties

  1. Ik maakte je cake het voorbije weekend maar hij kwam veel te nat uit de oven. Ik liet hem nochthans een uur staan en plaatste hem daarna nog 20 minuten extra erin. Ik voegde wel 2 eetlepels esdoornsiroop en wat kaneel toe.
    Ik vroeg me dus af of het echt 250g Griekse yoghurt moest zijn of 250 ml?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's heel raar! Ikzelf heb echt 250 g afgewogen, maar normaal gezien komt dat ook volledig overeen met 250 ml.Die 2 eetlepels esdoornsiroop kunnen volgens mij ook niet de schuldige zijn... Waren je appels misschien heel groot (waardoor er misschien te veel appel in zat)?

      Een vriendin van me heeft de cake ook gemaakt zoals ik, en bij haar was het ook gelukt.

      Nu natuurlijk, ze zeggen ook weleens dat elke oven anders is. Misschien kan je dus ook eens proberen om de hetelucht aan te zetten? Dan zou ik de cake na een halfuurtje wel afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de bovenkant weer veel te bruin...

      Echt heel vreemd en heel jammer! :-( Ik hoop dat we een manier vinden om het ook bij jou te laten lukken, want hij is echt heel lekker!

      Verwijderen
    2. MIsschien lag het idd aan de grootte van de appels... Ik had de hetelucht al gebruikt omdat ik weet dat mijn oven anders niet sterk genoeg warmt.
      Ik laat het je weten als ik hem nog eens gemaakt heb!

      Verwijderen
  2. ik wou toch even laten weten dat ik de cake dit weekend heb gemaakt en ik vond hem inderdaad wel nat, maar zéér lekken. Ik maak hem zeker nog eens, gepimpt met noten en rozijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo raar, bij mij was hij echt helemaal perfect!

      Misschien de volgende keer gewoon wat langer laten staan dan? Of je kan hem eventueel laten afkoelen in de oven, met het deurtje nog dicht. Zo gaart hij heel geleidelijk aan nog wat verder zonder dat je het risico loopt dat de bovenkant verbrandt...

      Het doet me in ieder geval plezier dat je hem lekker vond! :-)

      Verwijderen
  3. ik vond het eigenlijk niet erg hoor, zo was hij nog smeuïg! Ondertussen versie gemaakt met gemalen kokos ipv. amandel en geroosterde noten, ook zéér lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem net gemaakt, heerlijk! Ook niet te "nat". Volgende keer doe ik er wel een beetje meer honing bij :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.