Doorgaan naar hoofdcontent

Yoghurtcake met appel

Ik ga waarschijnlijk nooit nog een cake met vetstof maken. In mijn pruimencake verving ik de boter al door zelfgemaakte compote en nu heb ik een versie bedacht waarin yoghurt ervoor zorgt dat je geen boter nodig hebt.

Ik deed er nog appeltjes bij, maar je kan voor eender welke fruitsoort kiezen. Of je kan het fruit gewoon weglaten, je kan rozijntjes gebruiken, kaneel toevoegen, eender wat!

Het resultaat is een smeuïge cake met een krokante korst die zo voedzaam is dat ik geen enkele reden kan bedenken om ooit nog een ongezonde vette cake te bakken.


Wat heb je nodig?
  • 150 g amandelpoeder
  • 100 g havermout
  • 250 g (Griekse) yoghurt
  • 4 eieren
  • 2 appels
  • 1 zakje (16 g) bakpoeder
  • Zoetstof of honing
  • Snuifje zout
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe het in een mengkom, voeg het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe, en roer dat al eens met een garde door elkaar.

3. Voeg de (Griekse) yoghurt en de eieren toe en meng met je garde tot een egaal beslag. Roer er naar smaak een beetje honing of zoetstof die mag worden verwarmd door. Wat vanillesuiker kan ook, voor een extra smaakje, maar is uiteraard een iets minder gezonde keuze.

4. Was de appeltjes. Verdeel anderhalve appel in blokjes en roer die onder het beslag. Snijd de overgebleven halve appel in dunne schijfjes.

5. Stort het beslag in een bakvorm die je met bakpapier hebt bekleed en leg de schijfjes appel erbovenop.

6. Schuif de cake voor een uurtje in de oven. Controleer altijd even of hij wel goed gaar is door er met een breipriem of een ander smal, lang ‘werktuig’ in te prikken. Wanneer niets blijft kleven, is de cake klaar. Laat hem afkoelen op een rooster. Nu ja, als je daar (in tegenstelling tot mij) het geduld voor hebt, tenminste.

Perfect om te maken tijdens een herfstweekend, toch?

Reacties

  1. Ik maakte je cake het voorbije weekend maar hij kwam veel te nat uit de oven. Ik liet hem nochthans een uur staan en plaatste hem daarna nog 20 minuten extra erin. Ik voegde wel 2 eetlepels esdoornsiroop en wat kaneel toe.
    Ik vroeg me dus af of het echt 250g Griekse yoghurt moest zijn of 250 ml?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's heel raar! Ikzelf heb echt 250 g afgewogen, maar normaal gezien komt dat ook volledig overeen met 250 ml.Die 2 eetlepels esdoornsiroop kunnen volgens mij ook niet de schuldige zijn... Waren je appels misschien heel groot (waardoor er misschien te veel appel in zat)?

      Een vriendin van me heeft de cake ook gemaakt zoals ik, en bij haar was het ook gelukt.

      Nu natuurlijk, ze zeggen ook weleens dat elke oven anders is. Misschien kan je dus ook eens proberen om de hetelucht aan te zetten? Dan zou ik de cake na een halfuurtje wel afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de bovenkant weer veel te bruin...

      Echt heel vreemd en heel jammer! :-( Ik hoop dat we een manier vinden om het ook bij jou te laten lukken, want hij is echt heel lekker!

      Verwijderen
    2. MIsschien lag het idd aan de grootte van de appels... Ik had de hetelucht al gebruikt omdat ik weet dat mijn oven anders niet sterk genoeg warmt.
      Ik laat het je weten als ik hem nog eens gemaakt heb!

      Verwijderen
  2. ik wou toch even laten weten dat ik de cake dit weekend heb gemaakt en ik vond hem inderdaad wel nat, maar zéér lekken. Ik maak hem zeker nog eens, gepimpt met noten en rozijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo raar, bij mij was hij echt helemaal perfect!

      Misschien de volgende keer gewoon wat langer laten staan dan? Of je kan hem eventueel laten afkoelen in de oven, met het deurtje nog dicht. Zo gaart hij heel geleidelijk aan nog wat verder zonder dat je het risico loopt dat de bovenkant verbrandt...

      Het doet me in ieder geval plezier dat je hem lekker vond! :-)

      Verwijderen
  3. ik vond het eigenlijk niet erg hoor, zo was hij nog smeuïg! Ondertussen versie gemaakt met gemalen kokos ipv. amandel en geroosterde noten, ook zéér lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem net gemaakt, heerlijk! Ook niet te "nat". Volgende keer doe ik er wel een beetje meer honing bij :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri