Van 8 tot en met 11 november waren wij in Metz,
samen met de nonkel en tante van m’n vriend. Ze hadden het tripje aan hem
cadeau gedaan omdat hij in september is afgestudeerd. En lucky me, ik mocht zomaar mee!
Dit
zijn de meest positieve mensen die je je kunt inbeelden. En positiviteit was
exact wat ik nog had nadat ik (compleet onterecht, echt!) was gebuisd voor m’n
rij-examen. Maar goed, daar denken we niet meer aan.
Eventjes
was het enkel toegestaan om te genieten van al het moois dat de Noord-Franse
stad had te bieden. Zoals dit ‘pleintje met de bogen’ waar we elke dag voorbij
moesten, maar waar ik – typisch voor mij – nooit de naam van heb geleerd.
Ons
eerste middagmaal in Metz vertegenwoordigde meteen de Frans-Duitse smeltkroes
die de stad eigenlijk is. De mannen aten choucroute met worst en de vrouwen
tarte flambée (of Flammkuchen).
Wat
zijn groentjes toch fotogeniek. Deze foto had ik wel kunnen gebruiken voor de
eerste opdracht van Libelle Lekker! Ik
ben trouwens uiteindelijk gestrand bij de laatste tien, iets waar ik heel trots
op ben. Ondertussen zijn mijn medekandidaten nog maar met drie. Ik ben heel
benieuwd wie de winnaar wordt!
De
parel van Metz: de enorme kathedraal. Oorspronkelijk waren het twee kerken die naast
elkaar stonden met daartussen een smal steegje. Op een gegeven moment heeft men
beslist om de twee kerken aan elkaar te ‘plakken’, en hup: een kathedraal!
Een
pepermolen met daarin gouden peperbolletjes. Ik heb eventjes getwijfeld of ik
er één zou meenemen en heb eigenlijk een beetje spijt dat ik het niet heb
gedaan. Bordjes afwerken met gouden peper zou zo’n mooi effect geven op (kerst)foto’s!
Ah,
‘pleintje met de bogen’ weer sé.
Tijdens
de eerste avond belandden we in een gezellig uitziend bistrootje op ‘pleintje
met de bogen’. Toen ik de menukaart zat te bestuderen, viel me plots op dat er
precies overal kaas in zat. ‘Ah ja,’ zei m’n vriend, ‘we zitten in een
kaasrestaurant.’ Euhm, wàt? De stiekemerd had als enige door dat we een restaurant
pour les mordus de fromages waren
binnengesloft. Aangezien kaas het enige is wat ik niet lust, vroeg ik aan de serveuse of het niet mogelijk was om
iets zónder kaas te krijgen. ‘Non,’ was het onverbiddelijke antwoord. Ik koos
dan maar voor eend met kruidenkaas, aangezien ik kruidenkaas normaal gezien nog
nét aankan… Echter niet wanneer het met liters op je bord drijft… Kijk nu! De stukjes
eend die ik onder de saus vond, waren gelukkig wel lekker, dus ik heb niet
geklaagd en braaf opgegeten wat ik kon. Bovendien was m’n vriend helemaal in z’n
nopjes. Liefde is af en toe kaas tolereren, denk ik dan maar.
Na
al die kaas waren we wel toe aan een lange avondwandeling. ’s Nachts is de
kathedraal zo mogelijk nog mooier dan overdag.
Ingebouwd
in de stoep zaten allemaal spots. Speeltijd!
Ik
wilde net zo’n eng gezicht trekken als m’n vriend, maar lijk eerder een hamster
die hyper is.
Hier
zie je de spots die ik bedoel.
Metz
is al (hopelijk niet nog?) in kerststemming.
Het
vroegere postkantoor. Dit stukje van Metz deed m’n vriend erg denken aan
Disneyland.
De
klokkentoren van het stationsgebouw.
Het
Centre Pompidou van Metz, het dak van het gebouw is geïnspireerd op een Chinese
hoed.
Het
kunstwerk dat me het meest aansprak in het Centre Pompidou, of toch een stukje
ervan. Het volledige werk bedekte een meterslange muur.
Ook
dit was heel speciaal. Dit is een schilderij.
Centre Pompidou langs de onderkant.
En
een stuk van de zijkant. Er waren zo drie ‘bakken’, elk van die bakken stond voor een verdieping en een andere
collectie.
Een
brug onder de treinsporen door. Tussen elk treinspoor is een opening, wat zorgt
voor een leuk effect op de foto.
De
watertoren, met op de voorgrond een speciale straatlantaarn. Dit was weer in
het ‘Disney’-gedeelte van Metz.
La France meets Deutschland.
Mijn
vriend vindt dat deze foto precies uit een politieserie komt. Zijn nonkel en
tante kijken zo serieus, alsof er een onderzoek moet worden opgelost. En ik sta
gewoon wat mysterieus te doen en niet op te letten naast hen.
En
stad om van te houden.
De
kathedraal langs de binnenkant. Naar het schijnt is ze hoger dan ze lang is.
Muren
van glas.
Onze
laatste dag sloten we af met een museum. Op zich zeggen musea mij niet zoveel,
maar keukengerief trekt wel steeds m’n aandacht. Zelfs in de tijd van de
Romeinen (denk ik toch) hadden ze blijkbaar al dingen als een vergiet!
Vooruit
dan, nog eentje om het af te leren.
Wel, ik zeg al langer dat we eens een citytripje naar Metz zouden moeten doen, omdat we daar zo vaak passeren (vroeger bij onze jaarlijkse skireis vanuit België naar de Vogezen; nu elke keer we met de auto van Zwitserland naar België gaan). Probleem is dat we dan altijd "op weg zijn naar" en we niet de helft van ons weekend in België willen opofferen aan een andere stad.
BeantwoordenVerwijderenMaar nu ik jouw foto's zie, ben ik er nog meer van overtuigd dat we er gewoon eens een apart weekend voor moeten vrijmaken!
De naam van dat winkeltje met die gouden peper wil ik dan wel graag ;-) 't Is niet iets dat ik zomaar zou gebruiken, maar zoals je zegt, als afwerking van een feestelijk bordje, leuk!
Die kaassaus bij die eend is trouwens echt niet normaal; zelfs al was het gewone peper- of champignonsaus i.p.v. kaassaus, dit is er gewoon over. Brrrr, mijn aders slibben dicht gewoon van er naar te kijken ;-)
Proficiat nog met je top tien! Zeer terecht dat je daar trots op bent!
Metz is inderdaad zeker een bezoekje waard! Wij waren er drie dagen, maar ik zou er twee aanraden. Op die tijd heb je het belangrijkste wel gezien. De derde dag hebben we vooral veel gewandeld langs plekken waar we al waren geweest. :-)
VerwijderenDie gouden peper stond bij Galeries Lafayette, niet echt een winkelTJE dus. :-) Ik vrees ook een beetje dat het iets is wat ze enkel rond kerst hebben, want het stond echt tussen alle kerstdecoratiespullen.
Ik heb àlle saus er gewoon afgeschraapt. De nonkel van mijn vriend had een salade besteld, maar daar zat geen dressing op. Voor hem was die saus dus heel welkom.
Hahaha, Galeries Lafayette is inderdaad geen winkeltje :-) Goed om weten dat twee dagen genoeg is, dan kunnen we het zelfs in een gewoon weekend doen. Bedankt!
Verwijderen