Doorgaan naar hoofdcontent

Dagen Zonder Vlees kick-off met 10 x yummy veggie

Vanaf vandaag tot en met 4 april eten wij volledig vegetarisch. (Doe jij met ons mee?) Tijdens die periode zullen er dus enkel veggie recepten op m’n blog verschijnen. Wil je graag meedoen, maar heb je geen inspiratie voor de eerstkomende dagen, dan kunnen deze recepten je alvast op weg helpen.

Waarom zou je meedoen aan DZV?

Om onze planeet wat ademruimte te geven.
  • De wereldwijde vleesconsumptie vereist elk jaar een bos ter grootte van België, oftewel 6 miljoen voetbalvelden.
  • 70% van het regenwoud is al omgevormd tot weidegronden voor vee. Overbegrazing en erosie zorgen er dan weer voor dat die weidegronden verwoestijnen.
  • Er zijn gigantische hoeveelheden water nodig voor de dieren en voor hun voer, en dat terwijl waterschaarste een dringend probleem aan het worden is.
  • De veeteelt is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikassen dat de auto- en vliegindustrie samen. Vraag je je nog af waarom de aarde opwarmt?
‘Maar wat maakt het nu uit of ik al dan niet meedoe?’ Een pàk!

Per vegetarische dag bespaar je:
  • 11 m² op je ecologische voetafdruk
  • 1000 liter water (10 baden)
  • 2 kg broeikasgassen (15 km rijden)
Waarom zou je niet meedoen aan DZV?

Eigenlijk is dat de vraag: waarom zou je niet meedoen aan DZV? En daarop heb ik geen antwoord. Jij wel?

Reacties

  1. Spaghettitaart, where have you been all my life?! ;-) Daar ga ik zeker eens werk van maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri