Doorgaan naar hoofdcontent

Recept ‘Veg!’: gratin met zoete aardappel en pinda’s

Sinds ik pindakaas heb ‘ontdekt’, ligt het in m’n bovenste la. Nu ja, de pot staat in de kast. Maar ik pak hem er heel graag uit! Rijstwafels met pindakaas, banaan, kaneel en zout (ja echt, ook zout), zijn mijn go to-lunch op dagen dat er geen verse soep in huis is. Dan is er natuurlijk ook nog gado gado, een heerlijk Indonesisch gerecht waarin de pindasaus de show steelt. En dan is er nu ook deze gratin uit Veg! Want ook die is heerlijk.

Het enige probleem is dat ik eigenlijk vind dat hier kip bij ‘hoort’. En dat mag natuurlijk niet tijdens de Dagen Zonder Vlees. Wij aten er dus rauwkost bij (komkommer, worteltjes en rauwe bloemkool). Het heeft op zich gesmaakt, maar ik had een beetje het gevoel alsof ik twee gerechten bij elkaar aan het eten was. Na DZV wil ik er eens kip en sla bij proberen.

Maar het recept van de gratin kan ik jullie al bezorgen, hé! Ik heb het boek vrij trouw gevolgd voor mijn doen, maar de hoeveelheden heb ik wel aangepast. Dat was echt nodig, anders had je sowieso veel te weinig vocht om de aardappelen te laten garen. Hieronder vind je dus mijn aangepast recept, voor twee personen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1 fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes, of 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2,5 dl (light)room
  • 1 el pindakaas
  • 1 limoen
  • Peper & zout
  • 1 el zonnebloemolie
Wat moet je doen?

1. Verhit de oven voor op 200 °C, heteluchtstand, en vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie.

2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 2 mm dik. Dat gaat het best met een mandoline.

3. Doe de room in een pannetje, samen met de pindakaas, chili(vlokken), het sap van de limoen, het geplet teentje knoflook, en wat peper en zout. Verwarm het geheel zodat de pindakaas versmelt in de room. De saus hoeft niet te koken. Zet het vuur af.

4. Leg een eerste laag zoete aardappelplakjes in de ovenschaal. Lepel er wat saus over. Doe zo verder tot de zoete aardappel en saus op zijn. Eindig met een laagje saus.

5. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat de ovenschaal nog 15 minuten staan.

Reacties

  1. Mmmmmmm dat ga ik zeker eens uittesten, zoete aardappel en pindakaas, 2 van mijn favorieten maar ik heb ze nog nooit gecombineerd!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…