Sinds ik pindakaas heb ‘ontdekt’,
ligt het in m’n bovenste la. Nu ja, de pot staat in de kast. Maar ik pak hem
er heel graag uit! Rijstwafels met pindakaas, banaan, kaneel en zout (ja echt, ook zout), zijn mijn go to-lunch op dagen dat er geen
verse soep in huis is. Dan is er natuurlijk ook nog gado gado, een heerlijk
Indonesisch gerecht waarin de pindasaus de show steelt. En dan is er nu ook
deze gratin uit Veg! Want ook die is heerlijk.
Het enige probleem is dat ik
eigenlijk vind dat hier kip bij ‘hoort’. En dat mag natuurlijk niet tijdens de
Dagen Zonder Vlees. Wij aten er dus rauwkost bij (komkommer, worteltjes en
rauwe bloemkool). Het heeft op zich gesmaakt, maar ik had een beetje het gevoel
alsof ik twee gerechten bij elkaar aan het eten was. Na DZV wil ik er eens kip
en sla bij proberen.
Maar het recept van de gratin
kan ik jullie al bezorgen, hé! Ik heb het boek vrij trouw gevolgd voor mijn
doen, maar de hoeveelheden heb ik wel aangepast. Dat was echt nodig, anders had
je sowieso veel te weinig vocht om de aardappelen te laten garen. Hieronder
vind je dus mijn aangepast recept, voor twee personen.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 grote zoete aardappelen
- 1 fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes, of 1 tl gedroogde chilivlokken
- 1 teentje knoflook, geplet
- 2,5 dl (light)room
- 1 el pindakaas
- 1 limoen
- Peper & zout
- 1 el zonnebloemolie
Wat moet je doen?
1.
Verhit de oven voor op 200 °C, heteluchtstand, en vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie.
2.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 2 mm dik. Dat gaat het
best met een mandoline.
3.
Doe de room in een pannetje, samen met de pindakaas, chili(vlokken), het sap
van de limoen, het geplet teentje knoflook, en wat peper en zout. Verwarm het
geheel zodat de pindakaas versmelt in de room. De saus hoeft niet te koken. Zet
het vuur af.
4.
Leg een eerste laag zoete aardappelplakjes in de ovenschaal. Lepel er wat saus
over. Doe zo verder tot de zoete aardappel en saus op zijn. Eindig met een
laagje saus.
5.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven. Verwijder de
folie en laat de ovenschaal nog 15 minuten staan.
Mmmmmmm dat ga ik zeker eens uittesten, zoete aardappel en pindakaas, 2 van mijn favorieten maar ik heb ze nog nooit gecombineerd!
BeantwoordenVerwijderen