Doorgaan naar hoofdcontent

Recept ‘Veg!’: gratin met zoete aardappel en pinda’s

Sinds ik pindakaas heb ‘ontdekt’, ligt het in m’n bovenste la. Nu ja, de pot staat in de kast. Maar ik pak hem er heel graag uit! Rijstwafels met pindakaas, banaan, kaneel en zout (ja echt, ook zout), zijn mijn go to-lunch op dagen dat er geen verse soep in huis is. Dan is er natuurlijk ook nog gado gado, een heerlijk Indonesisch gerecht waarin de pindasaus de show steelt. En dan is er nu ook deze gratin uit Veg! Want ook die is heerlijk.

Het enige probleem is dat ik eigenlijk vind dat hier kip bij ‘hoort’. En dat mag natuurlijk niet tijdens de Dagen Zonder Vlees. Wij aten er dus rauwkost bij (komkommer, worteltjes en rauwe bloemkool). Het heeft op zich gesmaakt, maar ik had een beetje het gevoel alsof ik twee gerechten bij elkaar aan het eten was. Na DZV wil ik er eens kip en sla bij proberen.

Maar het recept van de gratin kan ik jullie al bezorgen, hé! Ik heb het boek vrij trouw gevolgd voor mijn doen, maar de hoeveelheden heb ik wel aangepast. Dat was echt nodig, anders had je sowieso veel te weinig vocht om de aardappelen te laten garen. Hieronder vind je dus mijn aangepast recept, voor twee personen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1 fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes, of 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2,5 dl (light)room
  • 1 el pindakaas
  • 1 limoen
  • Peper & zout
  • 1 el zonnebloemolie
Wat moet je doen?

1. Verhit de oven voor op 200 °C, heteluchtstand, en vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie.

2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 2 mm dik. Dat gaat het best met een mandoline.

3. Doe de room in een pannetje, samen met de pindakaas, chili(vlokken), het sap van de limoen, het geplet teentje knoflook, en wat peper en zout. Verwarm het geheel zodat de pindakaas versmelt in de room. De saus hoeft niet te koken. Zet het vuur af.

4. Leg een eerste laag zoete aardappelplakjes in de ovenschaal. Lepel er wat saus over. Doe zo verder tot de zoete aardappel en saus op zijn. Eindig met een laagje saus.

5. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat de ovenschaal nog 15 minuten staan.

Reacties

  1. Mmmmmmm dat ga ik zeker eens uittesten, zoete aardappel en pindakaas, 2 van mijn favorieten maar ik heb ze nog nooit gecombineerd!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.