Doorgaan naar hoofdcontent

Recept ‘Veg!’: gratin met zoete aardappel en pinda’s

Sinds ik pindakaas heb ‘ontdekt’, ligt het in m’n bovenste la. Nu ja, de pot staat in de kast. Maar ik pak hem er heel graag uit! Rijstwafels met pindakaas, banaan, kaneel en zout (ja echt, ook zout), zijn mijn go to-lunch op dagen dat er geen verse soep in huis is. Dan is er natuurlijk ook nog gado gado, een heerlijk Indonesisch gerecht waarin de pindasaus de show steelt. En dan is er nu ook deze gratin uit Veg! Want ook die is heerlijk.

Het enige probleem is dat ik eigenlijk vind dat hier kip bij ‘hoort’. En dat mag natuurlijk niet tijdens de Dagen Zonder Vlees. Wij aten er dus rauwkost bij (komkommer, worteltjes en rauwe bloemkool). Het heeft op zich gesmaakt, maar ik had een beetje het gevoel alsof ik twee gerechten bij elkaar aan het eten was. Na DZV wil ik er eens kip en sla bij proberen.

Maar het recept van de gratin kan ik jullie al bezorgen, hé! Ik heb het boek vrij trouw gevolgd voor mijn doen, maar de hoeveelheden heb ik wel aangepast. Dat was echt nodig, anders had je sowieso veel te weinig vocht om de aardappelen te laten garen. Hieronder vind je dus mijn aangepast recept, voor twee personen.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1 fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes, of 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2,5 dl (light)room
  • 1 el pindakaas
  • 1 limoen
  • Peper & zout
  • 1 el zonnebloemolie
Wat moet je doen?

1. Verhit de oven voor op 200 °C, heteluchtstand, en vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie.

2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 2 mm dik. Dat gaat het best met een mandoline.

3. Doe de room in een pannetje, samen met de pindakaas, chili(vlokken), het sap van de limoen, het geplet teentje knoflook, en wat peper en zout. Verwarm het geheel zodat de pindakaas versmelt in de room. De saus hoeft niet te koken. Zet het vuur af.

4. Leg een eerste laag zoete aardappelplakjes in de ovenschaal. Lepel er wat saus over. Doe zo verder tot de zoete aardappel en saus op zijn. Eindig met een laagje saus.

5. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat de ovenschaal nog 15 minuten staan.

Reacties

  1. Mmmmmmm dat ga ik zeker eens uittesten, zoete aardappel en pindakaas, 2 van mijn favorieten maar ik heb ze nog nooit gecombineerd!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri