Doorgaan naar hoofdcontent

Kip Domoda

Kip Domoda is een Gambiaans stoofpotrecept met kip en grove stukken groenten in een tomatensaus met pindakaas.

Pindakaas, ja.

Met welke groenten je gebruikt, kan je wel variëren. Ik vond deze combinatie zo bizar lekker dat ik je aanraad om – eens je over de shock van de pindakaas heen bent – het ook eens te proberen op mijn manier.

PS Ja, je ziet in die ingrediëntenlijst wel degelijk aubergine en rodekool staan. Dat is geen vergissing. Die blijken zeer goed overeen te komen, zo samen met wat pindakaas.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 1 kipfilet
 • 1 aubergine
 • 1 wortel
 • 300 g rodekool (verse!)
 • 1 potje tomatenpuree
 • 2 el pindakaas
 • 7 dl water
 • 1 kippenbouillonblokje
 • Limoen
 • Chilivlokken of een fijngesnipperd chilipepertje zonder zaadjes
 • Kippenkruiden
 • Zout
 • Neutrale olie, bv. arachideolie
 • Voor erbij: 125 g gestoomde of gekookte rijst
Wat moet je doen?

1. Snijd de kipfilet in blokjes, kruid ze met wat kippenkruiden en bak ze aan in wat olie in een antikleefpotje waar je een deksel van hebt.

2. Haal de kippenblokjes uit de pot wanneer ze een kleurtje hebben. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.

3. Was de aubergine en snijd ze doormidden. Snijd elke helft nog eens doormidden en snijd die stukken dan nog eens in drie. Bak de aubergine aan in dezelfde pot als de kip. Voeg eventueel nog wat olie toe.

4. Schil de wortel en snijd ook die in grote stukken, van zo’n 3 cm lang. Doe die bij de aubergine. Snipper het stuk rodekool grof en voeg ook die toe. Kruid alle groenten met wat zout en chilivlokken, en laat ze zo’n 5 minuten stoven. Roer er dan de tomatenpuree onder.

5. Los twee gulle eetlepels pindakaas op in 7 dl water. Giet dat mengsel over de groenten. Voeg de kippenblokjes en het kippenbouillonblokje toe. Zet een deksel op het potje en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuurtje sudderen.

6. Werk het stoofpotje af met het sap van een limoen en dien op met rijst.

Reacties

 1. Verrassende combinaties! Dat kan niet slecht zijn... Ik probeer het zeker eens uit (met veggie 'kip' of met tempeh dan). Bedankt om het recept te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een last-minutebeslissing om de rodekool nog toe te voegen (ik had die in huis omdat ik nog eens rodekoolsoep wilde maken), maar het was zeker een goede keuze! Echt verrassend, vonden wij. :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…