Kip Domoda is een Gambiaans stoofpotrecept met kip en grove stukken groenten in een tomatensaus met pindakaas.
Pindakaas, ja.
Met welke groenten je
gebruikt, kan je wel variëren. Ik vond deze combinatie zo bizar lekker dat ik
je aanraad om – eens je over de shock van de pindakaas heen bent – het ook eens
te proberen op mijn manier.
PS Ja, je ziet in die
ingrediëntenlijst wel degelijk aubergine en rodekool staan. Dat is geen
vergissing. Die blijken zeer goed overeen te komen, zo samen met wat pindakaas.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 1 kipfilet
- 1 aubergine
- 1 wortel
- 300 g rodekool (verse!)
- 1 potje tomatenpuree
- 2 el pindakaas
- 7 dl water
- 1 kippenbouillonblokje
- Limoen
- Chilivlokken of een fijngesnipperd chilipepertje zonder zaadjes
- Kippenkruiden
- Zout
- Neutrale olie, bv. arachideolie
- Voor erbij: 125 g gestoomde of gekookte rijst
Wat moet je doen?
1.
Snijd de kipfilet in blokjes, kruid ze met wat kippenkruiden en bak ze aan in wat
olie in een antikleefpotje waar je een deksel van hebt.
2.
Haal de kippenblokjes uit de pot wanneer ze een kleurtje hebben. Ze moeten nog
niet helemaal gaar zijn.
3.
Was de aubergine en snijd ze doormidden. Snijd elke helft nog eens doormidden
en snijd die stukken dan nog eens in drie. Bak de aubergine aan in dezelfde pot
als de kip. Voeg eventueel nog wat olie toe.
4.
Schil de wortel en snijd ook die in grote stukken, van zo’n 3 cm lang. Doe die
bij de aubergine. Snipper het stuk rodekool grof en voeg ook die toe. Kruid alle
groenten met wat zout en chilivlokken, en laat ze zo’n 5 minuten stoven. Roer
er dan de tomatenpuree onder.
5.
Los twee gulle eetlepels pindakaas op in 7 dl water. Giet dat mengsel over de
groenten. Voeg de kippenblokjes en het kippenbouillonblokje toe. Zet een deksel
op het potje en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuurtje
sudderen.
6.
Werk het stoofpotje af met het sap van een limoen en dien op met rijst.
Verrassende combinaties! Dat kan niet slecht zijn... Ik probeer het zeker eens uit (met veggie 'kip' of met tempeh dan). Bedankt om het recept te delen!
BeantwoordenVerwijderenHet was een last-minutebeslissing om de rodekool nog toe te voegen (ik had die in huis omdat ik nog eens rodekoolsoep wilde maken), maar het was zeker een goede keuze! Echt verrassend, vonden wij. :-)
Verwijderen