Doorgaan naar hoofdcontent

Kip Domoda

Kip Domoda is een Gambiaans stoofpotrecept met kip en grove stukken groenten in een tomatensaus met pindakaas.

Pindakaas, ja.

Met welke groenten je gebruikt, kan je wel variëren. Ik vond deze combinatie zo bizar lekker dat ik je aanraad om – eens je over de shock van de pindakaas heen bent – het ook eens te proberen op mijn manier.

PS Ja, je ziet in die ingrediëntenlijst wel degelijk aubergine en rodekool staan. Dat is geen vergissing. Die blijken zeer goed overeen te komen, zo samen met wat pindakaas.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 kipfilet
  • 1 aubergine
  • 1 wortel
  • 300 g rodekool (verse!)
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 el pindakaas
  • 7 dl water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Limoen
  • Chilivlokken of een fijngesnipperd chilipepertje zonder zaadjes
  • Kippenkruiden
  • Zout
  • Neutrale olie, bv. arachideolie
  • Voor erbij: 125 g gestoomde of gekookte rijst
Wat moet je doen?

1. Snijd de kipfilet in blokjes, kruid ze met wat kippenkruiden en bak ze aan in wat olie in een antikleefpotje waar je een deksel van hebt.

2. Haal de kippenblokjes uit de pot wanneer ze een kleurtje hebben. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.

3. Was de aubergine en snijd ze doormidden. Snijd elke helft nog eens doormidden en snijd die stukken dan nog eens in drie. Bak de aubergine aan in dezelfde pot als de kip. Voeg eventueel nog wat olie toe.

4. Schil de wortel en snijd ook die in grote stukken, van zo’n 3 cm lang. Doe die bij de aubergine. Snipper het stuk rodekool grof en voeg ook die toe. Kruid alle groenten met wat zout en chilivlokken, en laat ze zo’n 5 minuten stoven. Roer er dan de tomatenpuree onder.

5. Los twee gulle eetlepels pindakaas op in 7 dl water. Giet dat mengsel over de groenten. Voeg de kippenblokjes en het kippenbouillonblokje toe. Zet een deksel op het potje en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuurtje sudderen.

6. Werk het stoofpotje af met het sap van een limoen en dien op met rijst.

Reacties

  1. Verrassende combinaties! Dat kan niet slecht zijn... Ik probeer het zeker eens uit (met veggie 'kip' of met tempeh dan). Bedankt om het recept te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een last-minutebeslissing om de rodekool nog toe te voegen (ik had die in huis omdat ik nog eens rodekoolsoep wilde maken), maar het was zeker een goede keuze! Echt verrassend, vonden wij. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.