Doorgaan naar hoofdcontent

Kip Domoda

Kip Domoda is een Gambiaans stoofpotrecept met kip en grove stukken groenten in een tomatensaus met pindakaas.

Pindakaas, ja.

Met welke groenten je gebruikt, kan je wel variëren. Ik vond deze combinatie zo bizar lekker dat ik je aanraad om – eens je over de shock van de pindakaas heen bent – het ook eens te proberen op mijn manier.

PS Ja, je ziet in die ingrediëntenlijst wel degelijk aubergine en rodekool staan. Dat is geen vergissing. Die blijken zeer goed overeen te komen, zo samen met wat pindakaas.


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 1 kipfilet
  • 1 aubergine
  • 1 wortel
  • 300 g rodekool (verse!)
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 el pindakaas
  • 7 dl water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Limoen
  • Chilivlokken of een fijngesnipperd chilipepertje zonder zaadjes
  • Kippenkruiden
  • Zout
  • Neutrale olie, bv. arachideolie
  • Voor erbij: 125 g gestoomde of gekookte rijst
Wat moet je doen?

1. Snijd de kipfilet in blokjes, kruid ze met wat kippenkruiden en bak ze aan in wat olie in een antikleefpotje waar je een deksel van hebt.

2. Haal de kippenblokjes uit de pot wanneer ze een kleurtje hebben. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.

3. Was de aubergine en snijd ze doormidden. Snijd elke helft nog eens doormidden en snijd die stukken dan nog eens in drie. Bak de aubergine aan in dezelfde pot als de kip. Voeg eventueel nog wat olie toe.

4. Schil de wortel en snijd ook die in grote stukken, van zo’n 3 cm lang. Doe die bij de aubergine. Snipper het stuk rodekool grof en voeg ook die toe. Kruid alle groenten met wat zout en chilivlokken, en laat ze zo’n 5 minuten stoven. Roer er dan de tomatenpuree onder.

5. Los twee gulle eetlepels pindakaas op in 7 dl water. Giet dat mengsel over de groenten. Voeg de kippenblokjes en het kippenbouillonblokje toe. Zet een deksel op het potje en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuurtje sudderen.

6. Werk het stoofpotje af met het sap van een limoen en dien op met rijst.

Reacties

  1. Verrassende combinaties! Dat kan niet slecht zijn... Ik probeer het zeker eens uit (met veggie 'kip' of met tempeh dan). Bedankt om het recept te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een last-minutebeslissing om de rodekool nog toe te voegen (ik had die in huis omdat ik nog eens rodekoolsoep wilde maken), maar het was zeker een goede keuze! Echt verrassend, vonden wij. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri