Doorgaan naar hoofdcontent

Vol-au-ventrisotto

Ik vind het fijn om bekende gerechten eens op een andere manier of in een andere vorm klaar te maken: bijvoorbeeld pizza’s op een wrap, zuurkool in een quiche, Caprese als pasta en nu dus ook vol-au-vent als risotto.

De schoonheidsprijs zal een risotto niet gauw winnen, maar qua smaak stelt hij nooit teleur. Zo ook niet deze versie. De toevoeging van melk is een handig trucje om een risotto extra romig te maken. Let wel op: gaandeweg kan het eruitzien alsof de melk een beetje kabbelt, maar eens al het vocht is opgenomen, komt dat helemaal goed.


Wat heb je nodig (2 personen)?
 • 125 risottorijst, bv. Arborio
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 250 g champignons
 • 200 g kippengehakt
 • 1 kipfilet
 • 3 dl kippenbouillon, bv. 3 dl water met 1 kippenbouillonblokje
 • 3 dl melk
 • 50 g Grana Padano of Parmezaan
 • ½ citroen
 • 2 kl tijm
 • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Eerst een beetje voorbereiding: rol balletjes van het kippengehakt, snijd de kipfilet in hapklare stukjes, borstel de champignons schoon en snijd de grotere exemplaren doormidden.

2. Pel de sjalot en snipper hem fijn Pel de knoflook en plet die. Stoof de sjalot en look in een antikleefpotje aan in bakboter. Voeg wanneer de sjalot glazig is geworden de risottorijst toe. Roer om zodat elke rijstkorrel bedekt is met wat vetstof. Overgiet met de bouillon en de melk.

3. Voeg de gehaktballetjes, de kipfilet en de champignons toe en kruid het geheel met de tijm, peper en zout. Zet een deksel op het potje, draai het vuur laag en laat de risotto rustig garen. Dat duurt normaal zo’n 20 minuten, maar houd het in de gaten.

4. Wanneer al het vocht is opgenomen, is de risotto klaar. Werk hem af met wat geraspte Grana Padano of Parmezaan, een extra klontje boter en wat citroensap.

Reacties

 1. Haha, dat klopt inderdaad wel dat risotto's niet makkelijk schoonheidsprijzen winnen. Ik heb het ondertussen al half opgegeven om daar nog foto's van te proberen maken :-)

  Ik heb het recept alleszins gepind, 't is mij momenteel iets te "winters" als maaltijd in deze hitte (rond de 30°C hier, overmorgen zou het zelfs 36°C worden!), maar ik onthou het voor koudere dagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, lucky you. Hier halen we al een paar dagen de 20 graden niet meer en is het grijs en regenachtig... :-( Maar er zou vanaf morgen beterschap op komst zijn!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…