Doorgaan naar hoofdcontent

Week 28: anders dan anders

Het wordt steeds moeilijker om een overlappend thema te bedenken als titel voor de weekmenu’s. Waarom ‘anders dan anders’? Omdat ik in plaats van kippengehakt te kopen het zelf maakte, omdat ik vol-au-vent maakte in risottovorm en omdat ik zelf ketchup maakte from scratch… Anders dan anders dus. Kijk mee!


Aardappelsla met asperges


Vorige week riep ik al dat we de laatste asperges van dit jaar nu echt wel op hadden, maar dat was zonder mijn moeder gerekend. Haar diepvriezer ligt nog vol en zij gaf ons dus maar wat graag nog een pakje mee. Ik maakte een lenteachtige aardappelsla op een hete zomerdag. En dat ’t smaakte!

Snelle spaghetti met zelfgemaakt kippengehakt


Een spaghetti die in tien minuten op tafel staat, met zelfgemaakt gehakt dat een pak gezonder is dan het gehakt dat je in de winkel koopt. Wat daaraan is nu niet ideaal?

Tagliatelle met zalmsaus


Een superlekkere versie van pasta met zalm! Ik krijg er zelf alweer zin in als ik de foto zie.

Chocolade bananenbrood


Enkele overrijpe bananen smeekten om verwerkt te worden in een gezonde snack. Ik maakte de basisversie van mijn bananenbrood, maar voegde enkele eetlepels ongezoet cacaopoeder toe, voor een onvervalste chocoladesmaak. Yuhuum!

Vol-au-ventrisotto


Dit wilde ik al lang eens maken, maar vond ik niet echt geschikt voor de hete dagen van de afgelopen tijd. Afgelopen week hadden we helaas/gelukkig (schrap zelf maar wat voor jou niet past) weer enkele koelere, zelfs regenachtige zomerdagen. Risottoweer dus. Het ziet er absoluut niet zo uit, maar hoe lekker deze versie, zeg!

Spaghetti met zelfgemaakte ketchup (veggie)


Ik hou van ketchup! Ik voeg het graag toe aan tomatensauzen voor een zoete toets. Maar pasta met enkel ketchup gaat mij als voedingsconsulente een stapje te ver. Totdat ik deze zelfgemaakte versie ontdekte, tenminste. Sowieso een pak gezonder dan gewone ketchup en je maakt hem zo zoet, pittig of kruidig als je zelf wil. Ideaal!

Reacties

  1. Komt er ook een recept van het zelfgemaakte gehakt? Ben ik heel benieuwd naar, want het gehakt hier in Zwitserland is niet echt super te noemen, dus als dat beter kan, graag! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gewoon een kippenfilet in de blender gedaan en afgekruid. In dit geval met een mix van provençaalse kruiden en spaghettikruiden, maar je kan uiteraard eender wat gebruiken. Een recept kan je dat dus niet echt noemen. ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri